Smitteforebyggende tiltak

1. Ingen syke skal møte på skolen
  2. God hygiene og forsterket renhold
  3. Kontaktreduserende tiltak:

Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
    Dele inn elever i mindre grupper
    Minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner
    Unngå trengsel og store samlinger
    Vurdere alternerende oppmøtetider for elever

I videregående skoler blandes elevene i ulike fag og det er derfor ikke mulig å innføre kohorter. Det er følgelig særlig viktig at de øvrige smitteverntiltakene gjennomføres.

Rødt nivå – videregående

Det overordnete målet ved gult og rødt nivå er at elever og ansatte har et begrenset antall kontakter. Det er en fordel at elevene begrenser omgang med mange andre ungdommer på fritiden.

Fysisk kontakt:

• Håndhilsning og klemming bør unngås.

Avstand:

• Elevene deles i mindre grupper, eksempelvis halve klasser. Gruppene må være små nok til at man kan holde avstand i klasserommet.
  • Hold minst én meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner.
  • Elever har fast plass i klasserommet og/eller faste samarbeidspartnere/grupper.
  • Plassene bør være orientert samme vei slik at man ikke sitter ansikt til ansikt.
  • Registrer hvem som sitter hvor (klassekart).
  • Unngå større samlinger.
  • Unngå trengsel på vei inn og ut av undervisningslokalene, i garderober og på toaletter.
  • Vurder behov for delvis digital undervisning.
  • Vurder ulik oppmøtetid, oppmøte alternerende dager, og/eller bruk av alternative lokaler.
  • Vurder spredte oppmøtesteder før skoledagen begynner.
  • Vurder å merke gulvet for å sikre avstand i områder der det kan oppstå trengsel.

Friminutt/pauser:

• Hold minst én meter avstand i friminutt og pauser.
  • Minn elevene på betydningen av å holde avstand.
  • Det anbefales å øke bemanningen for å bidra til at smittevern bedre etterleves i fellesarealer/ friminutt. Tilrettelegg for alternerende bruk av fellesarealer og ha pauser på ulikt tidspunkt for å begrense antall elever som er ute samtidig.
  • Tilrettelegg for at pauser kan foregå utendørs.

Begrens deling av mat og gjenstander:

• Elevene bør sitte på sine faste plasser når de spiser.
  • Mat kan tilberedes og serveres på skolen etter vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
  • Ved bruk av felles kantine, må avstand overholdes (minst én meter).

Transport og skoleskyss:

• Bruk av offentlig transport til og fra skolen begrenses der det er mulig.
  • Skoleskyss: Elever som er avhengige av skoleskyss kan ta buss eller annen transport for å komme seg til og fra skolen.
  • Følg gjeldende anbefalinger om bruk av munnbind.
  • Skoleturer som innebærer samling av elever i større grupper og/ eller på offentlige transportmidler må avlyses.

For ansatte:

• Unngå håndhilsning og klemming.
  • Hold avstand til kolleger i alle situasjoner (minst én meter).
  • Hold avstand (minst én meter) til elever der det er mulig.
  • Ansatte kan ambulere på tvers av klasser, mens elevene har faste klasserom og faste plasser så langt det lar seg gjøre.
  • Digitale møter i stedet for fysiske møter så langt det er mulig.
  • Begrense bruk av offentlig transport i rushtid til og fra arbeidsplassen når det er mulig. Følg lokale anbefalinger for bruk av munnbind.
  • Vikarbruk og omrokkering av personell bør begrenses, men ikke på bekostning av opplæring på skolen.
  • Dersom det er ansatte/vikarer eller støttefunksjoner som PPT som arbeider på flere skoler, må de få opplæring i gjeldende lokale rutiner ved hver skole.